- forside - temagrupper - titel - tema - type - bibel - info
Maj-Juni (47)

Pinse - se elementer om ånd/helligånd. Da dette materiale i dets udvikling især er baseret på konfirmandundervisningen, er der få eller ingen elementer i denne gruppe. | < Forrige gruppe | Næste gruppe > |

Månedens billede - Sankt Hansbålet (Type: billed-iagttagelse)


.

.


Månedens billede - Sankt Hansbålet - [top]

47/1449 billed-iagttagelse onde, det

Indhold: Link til malerier. Et link til Krøyers klassiske og kendte. Et andet til Jens Søndergaard (med tolkninger). Det tredje til Ib Eisner. Et link til Sankt Hans bålets historie - hvordan det ikke er et henrettelsesbål.

På www: Jens Søndergård med tolkning i Information; P.S. krøyer Jens Søndergaards Museum; Ib Eisner; Om hvorfor hekseafbrænding kom ind i billedet; ;

Hvordan:
Det kan jo være helt ærgerligt at man normalt ikke underviser omkring Sankt Hans. Men Sankt Hans-talen kan da rumme belærede elementer, fx. at Sankt Hansbålet ikke er til afbrænding af hekse, men glædesblus. Glæden er centrum, og det er den der holde troldtøj og ondskab væk. Men hvor der er bål er der drama. Det onde holdes væk i kamp. Eisners maleri fremstiller det vildskaben, det viser kampen som medrivende i hvert eneste menneske (I virkeligheden ville det være umuligt at være så tøtet kæmåebål). Men også dér, hvor situationen er den, som vi forbinder ikke så lidt med pænt borgerskab, Skagensmalervirkeligheden i begyndelsen af forrige århundrede, er blusset vildt. Jens Søndergaards billede slår andre strenge an, der lyser evigheden ind i vores virkelighed.
Men lidt bibelsk opbyggelighed er også mulig: Johannes Døber (som vi jo fejrer) siger om Jesus: Han skal blive større, jeg mindre. Med Sankt Hans fejrer vi solens kulmination i naturåret - herefter bliver den mindre, indtil vi når frem til Kristi fødsel, Sol Invictus. Det er med det perspektiv,vi kan bære at det bliver mørkere igen.

Krydshenvisninger: Månedens person: Johannes Døber - Juni 2014; ; ; ; ; ;

| Joh. 3, 25-36 Teksten


Final footer