Oversigt kirkeåret - Forsiden af kristendomsundervisning.dk - Hvordan.. - Om.. - TDU - hver uge i egen indbakke - Afmeld
Teksten denne uge er et ressourcested til forberedelsen af søndagens prædiken. Siden udbygges løbende og der kan være stor forskel på stofmængden på hver side. En række nyttige basisredskaber er der altid.

20. s. e. trinitatis b

Dagens evangelium: Mt. 21. 28-44 - Vingårdsejerens to sønner.. de onde..

Teksten online (Bibelselskabet)

Alle gudstjenestens tekster - (Iflg. Alterbogen)

The Text this Week - textweek.com - En omfattende amerikansk ressourceside.
[Ganske få søndage er der ikke tekster her, så åbner en fejlside med "ikke%i%textweek"]

Greek Interlinear Bible
[Hvis "forbidden" side viser sig, placér markør i adresselinie, tryk enter]

Links til on-line prædikener nederst på siden: Her..

Salmeforslag -->

Til eksegesen: Kontekst: [Om..] Kapitlet indledes med indtoget i Jerusalem og tempelrensningen. Børnenes lovprisning på tempelpladsen. Forbandelsen af figentræet og ordveksling om Jesu autoritet. Efter lignelserne her eksplicit kritik af farisæere og skriftkloge (Ve-råbene). Situationen er præget af krise og opgør -- kirkeårets kontekst Denne del af kirkeåret kan forståes i lyset af Skt. Michael (29. sept.) som en kamptid. Sommerens lys tager af (Som lyset fra Johs. Døber (Sankthans) skal gøre det). Men lysenglen Michael spejler allerede lyset fra jul. DDS 747 Lysets engel.., DDS 308 Kæmp, så verdens fyrste taber.., - DDS 731 Nu står der skum fra bølgetop forener naturår og kirkeår.

Aktualiseringsmuligheder - evt citater fra trykte prædikener: Historisk set er kirken "de andre vinbønder", som Herren har overladt vingården til. Om det så er menighedsteologi eller afsepjler en fornemmelse/viden allerede hos Jesus at det skrøbelige fællesskab omkring ham, trods de truende udsigter for ham selv, var ved at tage over, kan man jo prøve at afgøre sig for. - Og skal vinklen så være kirkekritisk, fordi kirken igen og igen falder i at ligne ja-sigeren og nej-gøreren - eller ligefrem de onde vinbønder? - Eller er det mere relevant at se et økonomisk-kulturelt establishment, som det, der slår ihjel?

Faglitteratur til kapitlet: Mt. - 21

Prædikener til søndagen: 20. s. e. trinitatis

Forskellige citater til teksten - ofte fra "Faglitteratur til kapitlet":

-

Religionspædagogiske noter: - - - - -

Jens Rosendal. Evangeliesange: Til 20. s. e. trinitatis Husk ophavsretsloven. Kopiering i flere eksemplarer kræver aftale med Copy-Dan

Kirkemusikalsk kompetancecenter: Refleksioner til søndagen.

Søndagslæsning: Søndagslæsning 20. s. e. trinitatis - 270

Fast Online til kommende søn/helligdag:
Snart Søndag
Søndagslæsning
Bag om Helligdagen
Aktuell fur Sonn- under Feiertage" (Næsten altid også dansk prædiken)
Postiller Online (Samlinger med alle/næsten alle søndage))
Die Predigtdatenbank (Database med tusindvis af prædikener søgbar efter forfatter, helligdag og skrifthenv. - alt på tysk)

Prædikener on-line: (Ofte hentet fra ovenstående Postiller Online)
[Citaterne er undertiden bare den indledende linie og/eller den afsluttende. Og et citat fra teksten karakteriserer ikke nødvendigvis hele prædikenen - men klik ind og se hele prædikenen]

Morten Fester Thaysen
Der var engang en mand, der havde to sønner....sådan er det tit - og tit kan de ikke tåle synet af hinanden. [] Se mere Tag f.eks. de to første brødre. Kain og Abel. ... Sådan kan vi tvivle på, at vi har fået betroet en opgave her, som dem vi er - og at det skulle være nok. Vi vil mere end det - vi vil have succes og anerkendes for noget mere. Det bliver nærmest en tvangstanke for os - vi vil gøre en forskel - ved at sige det rigtige, mene det rigtige, gøre det rigtige. Have de rigtige kompetencer og det fineste CV. For så må vi da blive anerkendt for det i det mindste. Vores behov for anerkendelse er umætteligt. Men under det hele ulmer vreden, misundelsen, sammenligningens forbandelse...som en ond cirkel, der hvirvler os mere og mere ind i en tvangsagtig selvkredsen - som den gjorde hos Kain.


Teksten denne uge redigeres af Kristen Skriver Frandsen, konsulent [Se mere], i samarbejde med Thala Juul Holm, provst i Tønder Provsti [Se mere].