Oversigt kirkeåret - Forsiden af kristendomsundervisning.dk - Hvordan.. - Om.. - TDU - hver uge i egen indbakke - Afmeld
Teksten denne uge er et ressourcested til forberedelsen af søndagens prædiken. Siden udbygges løbende og der kan være stor forskel på stofmængden på hver side. En række nyttige basisredskaber er der altid.

2. s. e. trinitatis a

Dagens evangelium: Luk. 14. 16-24 - Lignelsen om det store gæstebud

Teksten online (Bibelselskabet)

Alle gudstjenestens tekster - (Iflg. Alterbogen)

The Text this Week - textweek.com - En omfattende amerikansk ressourceside.
[Ganske få søndage er der ikke tekster her, så åbner en fejlside med "ikke%i%textweek"]

Greek Interlinear Bible
[Hvis "forbidden" side viser sig, placér markør i adresselinie, tryk enter]

Links til on-line prædikener nederst på siden: Her..

Kontekster: 1: Ved farisæermåltider. Om ikke at sætte sig

Salmeforslag

Til eksegesen: NB. lukasteksten findes ikke i Textweek - der linkes til Mattæus (som hos os er tekst til 20. s. e. tr.)
Frelsen er inklusiv, men for nogen lettere at tage imod end andre. Johs. Nissen. Budskab og Konsekvens s. 51
Det sociale perspektiv (hos Lukas) er tydeligt.. Mathæus lægger her, som overalt, vægt på at de onde får et ondt endeligt, Lukas betoner at det gode bliver belønnet, men også at der er adgang for alle som ikke har vigtigere ting at tage sig til. Villy Sørensen: Jesus og Kristus.
Se også den gode klassiske kommentar: Carl Koch - Lignelsen om kongesønnens bryllup.

Aktualiseringsmuligheder - evt citater fra trykte prædikener:

Faglitteratur til kapitlet: Luk. - 14

Prædikener til søndagen: 2. s. e. trinitatis

Forskellige citater til teksten - ofte fra "Faglitteratur til kapitlet":
-

Religionspædagogiske noter:Hans Ole Krebs Langes forslag til undervisningsforløb. - Det store gæstebud - - - -

Jens Rosendal. Evangeliesange: Til 2. s. e. trinitatis Husk ophavsretsloven. Kopiering i flere eksemplarer kræver aftale med Copy-Dan

Kirkemusikalsk kompetancecenter: Refleksioner til søndagen.

Søndagslæsning: Søndagslæsning 2. s. e. trinitatis - 152

Fast Online til kommende søn/helligdag:
Snart Søndag
Søndagslæsning
Bag om Helligdagen
Aktuell fur Sonn- under Feiertage" (Næsten altid også dansk prædiken)
Postiller Online (Samlinger med alle/næsten alle søndage))
Die Predigtdatenbank (Database med tusindvis af prædikener søgbar efter forfatter, helligdag og skrifthenv. - alt på tysk)

Prædikener on-line: (Ofte hentet fra ovenstående Postiller Online)
[Citaterne er undertiden bare den indledende linie og/eller den afsluttende. Og et citat fra teksten karakteriserer ikke nødvendigvis hele prædikenen - men klik ind og se kontekst]

Anders Kjærsig
Symposion - antisymposion. Fire måltider belyser hinanden: Platons symposion, Lukas' festmåltid, Gustav Wieds Ædedolkenes selskab - og Babettes Gæstebud.. "Fælleskaber er som bekendt lukkede, samfund og menigheder er åbne. Guds rige er heller ikke et lukket fælleskab. Det er kirken heller ikke. Heller ikke kirkens måltid. Altergangen er jo indbegrebet af et inklusivt måltid. Her er alle inviteret. Der er ingen udelukkelse. Her sidder dronningen og bumsen side om side og spiser sammen. Ikke fordi de har noget med hinanden at gøre. Men fordi Guds rige er større end de menneskelige og eksklusive fælleskaber. Guds rige er ikke et symposion eller en loge eller et broderfællesskab. Måltidet i kirken er på den måde et nådesmåltid, gratia, gratis, en Gud given gave til det enkelte menneske, til både at være sig selv og en del af Guds rige. Inklusiv og, ja, - til tider lidt: eksklusiv. [] Se mere

Leise Christensen
det er en lignelse, der ligner virkeligheden, vores virkelighed. Vi kan muligvis godte os over, at der fik farisæerne en ordentlig en over næsten, igen, for den handlede jo netop om dem. For de sad der rundt om bordet og ville kun være sammen med det gode selskab og ville ikke kende til at være i godt selskab med de blinde, de syge, de urene, de fattige.
Men godte os for meget, det skal vi nu ikke, for er det ikke sådan, at også vi opdeler folk i et A og et B hold og sågar i et C-hold? Lignelsen er en hård kritik af det såre almindelige og menneskelige påhit med at dele folk op efter, hvad de er værd, og det med konstant at underlægge vore medmennesker en vurdering.
[] Se mere


Teksten denne uge redigeres af Kristen Skriver Frandsen, konsulent [Se mere], i samarbejde med Thala Juul Holm, provst i Tønder Provsti [Se mere].